HPV Enfeksiyonu Tanı ve Tedavisinde Kolposkopinin Önemi

HPV Enfeksiyonu Tanı ve Tedavisinde Kolposkopinin Önemi

Kadın hastalıklarına yönelik sağlık sorunlarında ileri tarama, tanı ve teşhis testleriyle beraber tedavi yöntemleri gelişmektedir. Kadın hastalıklarının belirlenmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri, kadın üreme sisteminin karmaşık yapısı, katmanlı ve hassas bir özellikte olmasından dolayı önemlidir. Özellikle rahim ağzı hastalıklarının incelenmesi için ışıklı ve rahim ağzı bölgesini büyüterek inceleme özelliğine sahip olan kolposkopi cihazı kullanılmaktadır. İşlem esnasında şüpheli bir durum görüldüğü anda kolposkopik biyopsi yapılır. Biyopsi tanı konulmasında yardımcı olur. 

Kolposkopi, ileri tanı yöntemi olarak kullanılır. Muayene bulguları ve test sonuçları değerlendirildiğinde kolposkopi işlemi uygulanabilir. 

Kolposkopi işleminin uygulanması gereken durumlar: 

- Yüksek riskli HPV tipleri 

- Geçmeyen rahim ağzı yaraları 

- Smear testi sonucunda anormalliklerin görülmesi 

- Pelvik muayenede şüpheli durumların gözlemlenmesi 

- Genital bölgede siğil oluşumu 

- Rahim ağzı iltihabı 

- Rahim ağzı kanseri (vajina, vulva ve rahim ağzında anormal kitle) teşhisi 

Kolposkopi, jinekolojik muayene pozisyonunda yapılır. Spekulum adı verilen alet yardımıyla vajen açılır ve rahim ağzı incelenir. Muayene stresi ile kasılma yaşayan kadınlarda hafif ağrı hissedilebilir. Bu ağrı, hastanın aşırı stresten dolayı kendisini kasmasından kaynaklanır. Kolposkopik biyopsi yapılırken rahim ağzı duyu sinirleri içermediği için herhangi bir ağrı veya sancı hissedilmez. İşlem süresi beş ile yirmi beş dakika arasında değişmektedir. Biyopsi işleminin yapılacağı bölgeye göre bazı alanlarda hafif bir ağrı hissedilebilir. İşlemin sorunsuz tamamlanması ve hasta için ağrısız bir şekilde geçmesi için mutlaka detaylı bilgi aktarımı yapılmalıdır.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ


Hotline