HPV'ye Yakalandım, Hemen Kanser Olur muyum?

HPV virüsü bulaştıktan sonra hemen kanser yapmaz. HPV yüksek riskli tipler arasında olsa bile, bağışıklığı yüksek olan vücut tarafından hemen yok edilecektir. Ancak yok edilecek gücü bulamazsa, kanser yapma süresi uzundur. 5 ile 15 yıl arasında kansere dönüşme ihtimali vardır.
Rahim ağzı kanserleri, gelişimden önceki aşamada hiperplazi ve displazi evrelerinde yakalandığı takdirde basit tedavilerle engellenebilir. Rahim ağzı kanserleri, PAP smear testi ve gerekli durumlarda uygulanacak kolposkopi tetkiki esnasında alınan biyopsiler ile erken safhalarda tespit edilebilir ve tedavi edilebilir.
HPV enfeksiyonu, serviks kanserinin en büyük faktörü olmakla birlikte, çeşitli etkin faktörler de bulunmaktadır. 20 yaşından önce yaşanan cinsel ilişki, birden fazla partner, doğum sayısının fazla olması, cinsel yolla bulaşan bir hastalık varsa bununla birlikte enfekte olmak, HIV virüsü ile enfekte olmak, sigara içmek, düşük bağışıklık sistemi, organ nakli olan hastalar ve sağlıksız beslenmek gibi risk faktörleri bulunmaktadır.
Rahim ağzı kanseri erken dönemlerinde herhangi bir belirti göstermeyebilir. İlerleyen dönemlerinde adet dönemi dışında görülen kanamalar, cinsel ilişki sonrası kanama, bel ve sırt ağrıları, sık olan vajinal enfeksiyonlar, sistit, sık tekrarlayan ve normal olmayan vajinal akıntılar, iştahsızlık ve kilo kaybı, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...